Lekkage vijver repareren
Een lekkage in de vijver is erg vervelend. Het grootste probleem is meestal niet het plakken van het lek, maar wel het opsporen ervan. In dit artikel over lekkage van de vijver bespreken we wat de oorzaken kunnen zijn van een lekke vijver, hoe je een lek kunt opsporen en op welk manier je een lekkage kunt repareren. Ook bekijken we, hoe je lekkage van de vijver kunt voorkomen.

Lekkage vijver: onderzoek en symptomen
Het herkennen van een lekkage van de vijver is niet lastig. Het waterpeil zakt hierbij duidelijk en blijft dit doen, ook na het bijvullen van de vijver. Toch is het goed om, voordat je op zoek gaat naar een lek, andere oorzaken van waterverlies uit te sluiten. Een vijver kan op de volgende manieren water verliezen, zonder dat er sprake is van een lek in het folie:
Verdamping
Tijdens de voorjaars- en zomermaanden kan een vijver tot een halve centimeter water per dag verliezen door verdamping. Zeker bij zonnig weer en een lage luchtvochtigheid daalt het waterpeil vanzelf. Wanneer in de randafwerking poreus materiaal is gebruikt, zoals jute of turf, kan waterverlies door verdamping nog sneller gaan.
Capillaire werking vijverfolie
Wanneer het vijverfolie geplooid over de vijverrand is aangebracht, kan er in deze plooien water omhoog sijpelen. Dit wordt capillaire werking genoemd. Vooral bij een nieuwe vijver komt dit voor. Door het folie wat anders te plooien, kun je dit probleem verhelpen.
Lekkage vijverslang, waterval of uitstroom filter
Een lekkende aansluiting van een vijverfilter of waterval veroorzaakt ook een dalend waterpeil in de vijver. Hetzelfde geldt voor een lek in de vijverslang. Ook een waterval of filteruitstroom waarbij een deel van het water naast de vijver spettert, leidt tot verlies van water in de vijver.
Poreus worden PVC-vijverfolie
PVC-vijverfolie wordt na vijf tot tien jaar minder soepel en kan hierdoor op sommige plaatsen poreus worden. Vooral de foliedelen die veel zonlicht opvangen, zijn hiervoor gevoelig. Er is dan natuurlijk wel sprake van een ‘echte’ lekkage in de vijver, maar je kunt deze niet meer repareren. Vervanging van het hele folie is dan helaas de enige oplossing. Rubberfolie is nauwelijks gevoelig voor poreus worden.
Opsporen lekkage met melktruc
Wanneer je hebt vastgesteld dat het waterverlies niet door de bovenstaande oorzaken is veroorzaakt, kun je op zoek gaan naar het lek. Je kunt hierbij het volgende doen:
- Waterpeil laten zakken
Laat het waterpeil in de vijver een aantal dagen zakken, totdat dit niet verder meer daalt. Wanneer dit gebeurt, betekent dit dat het lek ergens in de zijwand van de vijver zit, ter hoogte van waar het water stopte met zakken. - Vijver beetje bijvullen
Vul de vijver nu en klein beetje bij, zodat het waterpeil met een halve centimeter stijgt. Er loopt nu dus weer langzaam water weg uit het lek. - Melk langs vijverrand druppelen
Zorg dat pomp, filter en luchtpomp uitstaan. Druppel voorzichtig wat melk of een andere troebele vloeistof net naast het vijverfolie. Wanneer je beweging ziet in de ingedruppelde melk, is dat een teken dat het water op die plek stroomt. Zo kun je een lekkage in de vijverwand opsporen.
Deze methode werkt alleen als het lek in de vijverwand zit en het water dus na verloop van tijd stopt met dalen. Een lek op de bodem kun je met deze methode niet opsporen. Wanneer je vijverfolie een beschadiging op de bodem heeft, zul je de vijver moeten leegpompen en het lek door goed te zoeken moeten vinden. Vissen en planten kun je tijdelijk in plastic bakken, zoals speciekuipen, onderbrengen.
Overweeg, als de vijver toch helemaal leeg moet, om gelijk het hele folie te vervangen. Zeker bij al wat ouder PVC-folie is dit verstandig. Kies dan bij voorkeur voor rubberfolie (ook EPDM-folie genoemd). Hiermee bespaar je jezelf in elk geval de toekomstige klus van een poreus folie te moeten vervangen.
Lekkage vijver repareren
Wanneer je de scheur of het lek in het vijverfolie eenmaal gevonden hebt, stelt de reparatie zelf maar weinig voor. Het is niet lastiger dan het plakken van een fietsband. Zorg dat je een reparatieset aanschaft, die past bij het foliemateriaal, dus PVC of rubber. Maak het folie in de omgeving van het lek zeer goed schoon en zorg dat je een vlakke ondergrond hebt voor de plakker. Breng de lijm volgens de instructie van de reparatieset aan op het vijverfolie en bevestig daarna de plakstrip. Laat even drogen en vul de vijver dan weer bij. De waterdruk zorgt ervoor, dat de plakstrip stevig tegen het folie geduwd wordt.
Lekkage vijver voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom volgen hier enkele tips, waarmee je een lekkage in je vijver kunt voorkomen.
Aanbrengen extra folielaag en stapstenen op de bodem
Wanneer je bij het uitvoeren van onderhoud in de vijver staat, kan er een lekkage in de vijverbodem ontstaan, doordat je bijvoorbeeld een scherpe steen door het folie trapt. Door op de vijverbodem een losse laag extra folie aan te brengen, verklein je dit risico. Je kunt hiervoor de folie pakken, die je hebt afgesneden bij het aanleggen van de vijver. Ook het leggen van enkele stoeptegels op de vijverbodem die als stapstenen fungeren, verminderen de kans op lekkage door werkzaamheden in de vijver. Je kunt de extra folie of stapstenen het best aanbrengen bij het aanleggen van de vijver.
Weghouden van reiger
Ook een reiger kan met zijn scherpe snavel zorgen voor een lekkage. Door maatregelen tegen bezoek van de reiger te nemen, verklein je dus ook de kans op een lek in het vijverfolie.
Geen bamboe in de buurt van de vijver
Bamboe vormt scherpe wortels, die bijna overal doorheen kunnen groeien, ook door vijverfolie. Een bamboeplant die naast de vijver staat, kan op die manier makkelijk zorgen voor lekkage. Hetzelfde geldt voor rietplanten die in de vijver staan. Plant daarom nooit riet aan in een folievijver.

Verder lezen
Bekijk ook andere artikelen over het oplossen van problemen met je vijver: