Onderhoud vijver in de winter
In de wintermaanden liggen de biologische processen in de vijver vrijwel stil. Er is geen plantengroei en de activiteit van de vissen is minimaal. Tijdens de winterperiode kun je de vijver dan ook het best zo veel mogelijk met rust laten. Het onderhoud aan de vijver in de winter is dan ook beperkt. In dit artikel onderhoud vijver in de winter lees je, welk onderhoud je wel kunt doen in de maanden december, januari en februari.

Pomp en vijverfilter: uitschakelen
Wanneer je de pomp en het biologisch vijverfilter nog niet in de herfst hebt uitgeschakeld, kun je dat het best alsnog doen. In de wintermaanden vormt zich onderin de vijver een waterlaag van vier graden. Water van deze temperatuur heeft namelijk een grotere dichtheid dan nog kouder water en zinkt daardoor naar beneden. Dankzij deze waterlaag van vier graden kunnen vissen en planten strenge vorst overleven. Wanneer je echter de pomp zou laten draaien, vermeng je deze waterlaag met kouder water. Dit is schadelijk voor de vissen en planten. Ook kikkers, padden en salamanders die in de vijver overwinteren, kunnen hierdoor doodgaan.
IJs en sneeuw op de vijver
Een ijslaag op de vijver kan geen kwaad. Vijvervissen kunnen dit, net als in de natuur, probleemloos overleven. Het is daarom niet noodzakelijk om een deel van de vijver ijsvrij te houden. Wanneer de ijslaag langer dan een week op de vijver ligt, kun je hierin eventueel voorzichtig een gat maken. Een makkelijke manier om dit te doen, is een pan met kokend water erin op de vijver te plaatsen. De pan zal langzaam een gat in het ijs smelten. Dit gat is niet nodig om de vissen te laten ademen, maar zorgt ervoor dat gasvormige afvalproducten die zich onder het ijs ophopen kunnen ontsnappen.
Een sneeuwlaag op de vijver kun je proberen weg te vegen. Zo kan er toch nog wat daglicht in de vijver doordringen.
Vijvernet
Het net dat je in het najaar tegen bladinval over de vijver hebt gespannen, kun je in de winter laten zitten. Het helpt namelijk ook goed om reigers bij de vijver weg te houden. In de winter is er voor deze vogels weinig voedsel in de natuur te vinden, waardoor ze sneller geneigd zijn een bezoekje aan je vijver te brengen. Een net voorkomt verdwenen vissen en schade aan de vijver.
Onderhoud vijver winter: geen groot onderhoud
Laat de vijver in de winterperiode verder met rust. Voer geen grote onderhoudsklussen uit, maar stel deze uit tot het vroege voorjaar. Geef de vissen geen voer tijdens de wintermaanden. Vermijd watercirculatie en schakel daarom ook luchtpompen uit. De behoefte van de vissen aan zuurstof is minimaal, daarnaast bevat koud water normaal gesproken meer dan genoeg zuurstof.

Onderhoud vijver in de winter: verder lezen
Lees naast dit artikel over het onderhoud van je vijver in de winter ook de andere artikelen over onderhoud van de vijver:
- Onderhoud vijver in de winter in één oogopslag
- Onderhoud vijverplanten
- Onderhoudskalender
- Biologisch onderhoud vijver
- Onderhoud zwemvijver
- Waterwaarden nader bekeken