Onderhoud vijver in het voorjaar

Vijver in het voorjaar: welk onderhoud?

In dit artikel bekijken we, hoe het onderhoud aan je vijver in het voorjaar er uitziet. Per maand lees je, welke werkzaamheden je in deze periode van het jaar kunt uitvoeren. Hierbij komen het vijverwater, de vijverplanten, de vissen, pomp en filter en het behandelen van eventuele problemen aan bod.

Onderhoud vijver voorjaar
De dotterbloem (Caltha palustris) is één van de eerste bloeiers in het voorjaar.

Onderhoud vijver maart

Het vijverseizoen start meestal in maart. Het water begint dan op te warmen, de zonneschijn wordt krachtiger en de plantengroei komt weer op gang. Ook het onderhoud van de vijver begint dan weer.

Vijverplanten

Zorg dat je de zuurstofplanten snoeit tot vijftien centimeter onder de wateroppervlakte. Hierdoor verwijder je dode plantdelen door vorstschade en prikkel je de plant ook, om nieuwe scheuten te gaan vormen. Bij de moerasplanten bestaat het onderhoud uit het weghalen van dood loof van voorgaand jaar. Ook bij waterlelies kun je de nog aanwezige dode bladeren weghalen.

Vijverwater

In de winterperiode loopt de waterhardheid meestal flink terug. Oorzaak hiervan is de neerslag die in deze periode in de vijver is gevallen. Meet de waterhardheid op en behandel het vijverwater zo nodig met een snelwerkende hardheidsverbeteraar. Daarmee zorg je, dat er voor de uitlopende zuurstofplanten voldoende voedingszouten aanwezig zijn in het water.

Pomp en filter

Maart is ook de maand waarin je de pomp en het biologisch vijverfilter weer inschakelt. Ook het UV-filter kun je nu weer aanzetten. Start het biologisch filter op met een bacterie-enting, zodat je snel een volwaardige bacteriekolonie hebt. Controleer ook meteen, of de vijverslang van de pomp naar het filter niet lekt.

Behandelen van problemen

Wanneer de vijver de winterperiode is ingegaan met flink wat draadalgen, kan dit in maart al problemen geven. Draadalgen beginnen namelijk wat eerder met hun groei dan de zuurstofplanten. Wanneer er in de vijver in het vroege voorjaar al duidelijk alggroei aanwezig is, kun je er het best voor kiezen om meteen deze draadalg te bestrijden. Zo voorkom je, dat het probleem tijdens het groeiseizoen erger wordt.

Vissen

Je kunt de vissen in de vijver weer gaan voeren wanneer de watertemperatuur tegen de tien graden is. De stofwisseling van de (koudbloedige) vissen komt dan namelijk weer op gang. Voer vroeg in het seizoen niet te veel en kies bij voorkeur voor een eiwitrijk voer. Tijdens het voeren kun je ook meteen kijken, of de vissen ongeschonden door de winterperiode gekomen zijn.

Reiger bij de vijver weghouden

Reigers hebben vroeg in het voorjaar moeite om voedsel in de natuur te vinden. Een vijver kan dan een voor hen welkome aanvulling om het menu vormen. De meest effectieve maatregel tegen reigerbezoek is het spannen van een grofmazig net over de vijver.

Onderhoud in april

In de maand april laten de vijverplanten een flinke groei zien. Het vijverwater warmt verder op en de zon komt hoger aan de hemel te staan. Dit zijn prima omstandigheden voor een snelle groei. Helaas neemt ook de kans op groei van algen hierdoor toe. Bij het onderhoud van de vijver kun je in de aprilmaand het volgende doen:

Waterplanten

Zorg dat de zuurstofplanten ruimte houden om te groeien. Snoei de planten daarom regelmatig terug tot vijftien centimeter onder de waterspiegel. Zo blijft de plant veel scheuten vormen en voedingsstoffen aan het water onttrekken. Moerasplanten en waterlelies moeten in april duidelijke groei laten zien. Moerasplanten vormen nieuwe loten, waterlelies gaan hun eerste drijfbladeren vormen.

Vijverwater

Blijf de waterhardheid van de vijver in de gaten houden. Meet de GH-waarde en KH-waarde af en toe op en verhoog deze direct, wanneer ze lager dan zeven zijn. Hard water is noodzakelijk voor de groei van zuurstofplanten.

Pomp en filter

Controleer af en toe dat het vijverfilter niet verstopt raakt. Als dit wel dreigt te gebeuren, kun je het filter voorzichtig deels reinigen. Spoel hierbij niet alle bacteriën uit het filtermateriaal. Wanneer de pomp veel vuil aanzuigt, kun je deze op een verhoging op de vijverbodem zetten.

Behandelen van problemen

In april kan de vijver flink last krijgen van draadalgen. Bestrijd deze, als handmatig verwijderen niet goed meer gaat of te kort effect heeft. Sommige vijvers krijgen in april ook al last van groen, troebel water. Dit wordt veroorzaakt door zweefalgen. Wanneer je vijver dit probleem krijgt, kun je deze het best direct behandelen met een zweefalgbestrijder. Zweefalg gaat namelijk nooit vanzelf weer weg. In een vijver met groen water zullen de zuurstofplanten na verloop van tijd gaan afsterven.

Draadalg vijver voorjaar
Als de vijver in het najaar niet meer behandeld is tegen draadalgen, levert dit in het vroege voorjaar vaak al problemen op.

Vissen

Je kunt de vissen dagelijks voeren in april. Zorg dat al het aangeboden voer binnen vijf minuten is opgegeten door de vissen. Te veel voeren maakt het vijverwater voedselrijker en zorgt voor algengroei.

Onderhoud vijver mei

De laatste maand van het voorjaar kan het al flink warm worden. De watertemperatuur stijgt mee, waardoor alle biologische processen in de vijver zich sneller afspelen. In een vijver waarin het biologisch evenwicht niet goed op orde is, is de kans op problemen daardoor groter.

Waterplanten

Controleer dat de zuurstofplanten goed blijven groeien. Wanneer dit niet het geval is, kun je in dit artikel over de groei van zuurstofplanten tips vinden om de groei te verbeteren. Blijf de zuurstofplanten regelmatig terugsnoeien, zodat ze ruimte houden om te groeien. Waterlelies moeten inmiddels flink wat drijfbladeren en de eerste bloemknoppen hebben gevormd. Probeer eventuele slakken uit de vijver te vangen, zodat de bladeren zo min mogelijk aangevreten worden. Moerasplanten kun je in mei snoeien, als deze te groot worden.

Vijverwater

Blijf periodiek de waterhardheid (GH- en KH-waarde) van de vijver controleren. Verhoog de waterhardheid als de waardes lager worden dan zeven. Controleer ook de pH-waarde van het vijverwater. Meet hiervoor twee keer op een zonnige dag. De eerste meting doe je ’s ochtends voordat de zon op vijver komt, de tweede aan het begin van de avond. Wanneer in de loop van de dag de pH-waarde duidelijk stijgt, is dit een teken dat de biologische processen in de vijver goed verlopen. Wanneer de pH-waarde echter bij beide metingen gelijk is en relatief hoog (meer dan acht) wijst dit meestal op een probleem met algengroei in de vijver.

Pomp en filter

Controleer dat de vijverpomp voldoende water naar het filter blijft pompen en reinig de pomp zo nodig een keer. Kijk ook net als in april af en toe na, dat het filter niet dreigt over te lopen.

Behandelen van problemen

Draadalgen en zweefalgen (groen water) komen in de maand mei vaak voor in de vijver. Probeer draadalgen zoveel mogelijk te blijven verwijderen of behandel te vijver met een anti-draadalgproduct. Wanneer je vijver groen en troebel wordt, moet je deze direct behandelen met een zweefalgbestrijder. Met de zomer in aantocht zal de groei van zweefalgen namelijk zeker niet minder worden.

Vissen

Blijf de vissen regelmatig voeren en ben alert op eventuele problemen zoals schimmelinfecties of parasieten. Probeer een zieke vis in een aparte bak te zetten, waaraan je een visgeneesmiddel kunt toevoegen.

Vijver in mei
Met het juiste onderhoud is een vijver aan het eind van het voorjaar meestal het mooist.

Verder lezen

Lees naast dit artikel over het onderhoud van je vijver in het voorjaar ook de andere artikelen over onderhoud van de vijver: