Onderhoud vijver zomer in één oogopslag
In dit korte artikel onderhoud vijver zomer in één oogopslag, vind je punt voor punt terug, welk onderhoud je in de zomer aan je vijver kunt uitvoeren. Bekijk voor meer uitleg ook het volledige artikel vijveronderhoud in de zomer.
Onderhoud vijver juni-juli-augustus
- In de zomermaanden bereikt de plantengroei zijn piek. Zorg daarom voor een goede waterhardheid. Meet regelmatig de GH- en KH-waarde van het vijverwater en verhoog deze, als ze minder dan zeven punten bedragen.
- Snoei de zuurstofplanten regelmatig terug, zodat ze ruimte blijven houden om naar de oppervlakte te kunnen groeien. Hierdoor blijven de planten nieuwe scheuten vormen.
- Verwijder bij de waterlelie uitgebloeide bloemen en verwijder dood of aangetast blad.
- Snoei de moerasplanten en verwijder uitgebloeide bloemen of dode plantdelen.
- Controleer de pomp, het biologisch vijverfilter en het UV-filter af en toe op correcte werking. Reinig het biologisch filter, als dit verstopt dreigt te raken. Spoel hierbij niet alle alle modder uit het filter.
- Voer de vissen dagelijks en controleer ze af en toe op infecties, parasieten of ziekten.
Problemen in de vijver tegengaan tijdens de zomermaanden
In de zomermaanden is de watertemperatuur hoog en verlopen de biologische processen in de vijver snel. Dit zorgt ervoor, dat de vijver in deze periode gevoeliger is voor problemen zoals groei van algen en teruglopende groei van zuurstofplanten.
- Verwijder draadalgen zo veel als mogelijk. Wanneer de groei te snel gaat, kun je je vijver behandelen met een anti-draadalgmiddel.
- Wanneer de vijver groen en troebel wordt, kun je deze het best direct behandelen met een middel tegen zweefalgen. Hiermee maak je het water weer helder.
- Teruglopende groei van zuurstofplanten in de zomer hangt vaak samen met een te lage waterhardheid. Verhoog de waterhardheid wanneer de GH- of KH-waarde lager zijn dan zeven.