Regenval in de vijver
In elke vijver valt regelmatig regen. We zien de laatste jaren echter in toenemende mate dat er veel zware buien vallen. Hierbij valt er in korte tijd veel neerslag. Vooral tijdens het groeiseizoen kan zo’n stortbui problemen veroorzaken in de vijver. In tegenstelling tot natuurwater, is een vijver een relatief klein en kunstmatig watervolume en reageert daarom ook anders op een grote hoeveelheid neerslag in korte tijd. In dit artikel regenval in de vijver bekijken we daarom, wat het effect is van deze hoosbuien op je vijver. Ook bespreken we, wat je kunt doen om problemen door zware regenval te voorkomen.

Regenval in de vijver: gevolgen
Het belangrijkste effect van regenval in de vijver, is dat de watersamenstelling verandert. Bij gewone regenval gebeurt dit geleidelijk, maar bij een stortbui treedt er een plotselinge verandering op. Zuurstofplanten en micro-organismen in de vijver zijn hiervoor gevoelig. Een plotselinge verandering in de samenstelling van het water waarin ze groeien, heeft dan ook negatieve effecten voor hun groei. Omdat zuurstofplanten en micro-organismen samen zorgen voor helder water en algengroei tegengaan, kan bij achteruitgang van hun groei het biologisch evenwicht in de vijver onder druk komen te staan.
Regenwater heeft een andere samenstelling dan gezond vijverwater. In gezond vijverwater zitten namelijk talloze stoffen opgelost, die de groei van zuurstofplanten mogelijk maken. Met name voedingszouten (calcium, magnesium e.d.) zijn hierbij belangrijk. Regenwater mist deze stoffen. Het gevolg is, dat zware regenval in de vijver de waterhardheid fors laat teruglopen. De waterhardheid is een maat, voor de hoeveelheid voedingszouten die in het vijverwater zijn opgelost.
De plotseling dalende waterhardheid remt de groei van de zuurstofplanten in de vijver af. Hierdoor wordt er minder zuurstof geproduceerd en nemen de planten minder voedingsstoffen, zoals nitraat en fosfaat, uit het vijverwater op. Dit alles maakt de kans op groei van algen in de vijver groter. De vijver krijgt hierbij last van draadalgen of het water wordt groen en troebel. Vooral vijvers waarin alggroei al sluimerend aanwezig was, kunnen door een paar zware buien ineens flink meer last krijgen van algen.
Nadelige effecten tegengaan
Je kunt de nadelige effecten van veel regenval in de vijver tegengaan, door de waterhardheid van het vijverwater direct na de regenval weer te verhogen. Hierbij breng je extra voedingszouten aan in het water, waardoor de waterhardheid (GH- en KH-waarde) weer stijgen. Op deze manier doe je de schadelijke effecten van het regenwater weer teniet. Het nadeel van deze werkwijze is echter, dat je tijdens het groeiseizoen na elke zware bui de waterhardheid zou moeten meten en ophogen.
Wanneer je in je vijver werkt met een langwerkende hardheidsverbeteraar, heb je dit nadeel niet. Bij een langwerkende hardheidsverbeteraar breng je namelijk voedingszouten aan in het vijverwater, die heel geleidelijk oplossen in de loop van de tijd. Wanneer de waterhardheid daalt, zoals na een regenbui, zal dit oplossen wat sneller verlopen. Zo blijft de waterhardheid ook na zware regenval op peil. Het grote voordeel van een dergelijk middel is dan ook, dat je vijver het hele jaar door een goede waterhardheid heeft zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Een veelgebruikte langwerkende hardheidsverbeteraar is Mineral Clay. Hiermee bereid je je vijver voor op de gevolgen van forse regenval in de vijver.
Wanneer je je vijver nog niet had voorzien van een langwerkende hardheidsverbeteraar wanneer er een zware bui valt, is het echter beter om eerst te werken met een snelwerkend middel. Dit verhoogt de waterhardheid namelijk direct na toediening, terwijl een langwerkend middel een aanlooptijd van enkele weken kent. Geschikte snelwerkende middelen zijn GH-Extra en KH-Extra. Deze producten kun je bovendien gelijktijdig met Mineral Clay gebruiken.

Verder lezen
Lees naast dit artikel over regenval in de vijver ook de volgende artikelen over onderhoud van de vijver: