Biologisch onderhoud vijver

Biologisch onderhoud vijver

Bij biologisch onderhoud van je vijver kies je ervoor, om je vijver op een zo natuurlijk mogelijke wijze te onderhouden. Dit betekent dat je geen gebruik maakt van bestrijdingsmiddelen, als zich in de vijver problemen voordoen. Er zijn steeds meer vijverbezitters die kiezen voor een dergelijke aanpak. Ook zijn er in toenemende mate producten verkrijgbaar, die biologisch onderhoud van de vijver mogelijk maken. In dit artikel biologisch onderhoud vijver bekijken we daarom, hoe je verschillende problemen in de vijver met gebruik van natuurlijke methoden en middelen kunt oplossen.

Biologisch onderhoud vijver
Biologisch onderhoud vijver: op een natuurlijke manier een mooie, heldere vijver.

Slechte plantengroei verbeteren

In het artikel biologische inrichting vijver kun je lezen, dat zuurstofplanten erg belangrijk zijn voor een natuurlijk ingerichte vijver. Deze planten houden het vijverwater namelijk helder en gaan groei van algen tegen. Wanneer de zuurstofplanten niet goed groeien, levert dit dus meteen een flink probleem op. Een slechte groei van zuurstofplanten wordt meestal veroorzaakt door te zacht vijverwater of een gebrek aan bacteriën in de vijver. Hieronder bespreken we, hoe je dit kunt oplossen met gebruik van biologische producten.

Te zacht vijverwater

Zuurstofplanten hebben voor hun groei hard vijverwater nodig. Vijverwater, dat door invallende regen te zacht is geworden, kun je weer harder maken door er extra voedingszouten aan toe te voegen. Hierdoor stijgt de waterhardheid (GH-waarde en KH-waarde). Je kunt vaststellen of je vijverwater te zacht is geworden, door de GH- en KH-waarde ervan op te meten. Deze moeten beide minimaal zeven bedragen.

Hard water bevat veel voedingszouten. Zuurstofplanten groeien alleen in hard water, omdat ze voedingszouten nodig hebben voor hun groei. Toevoegen van extra voedingszouten past prima binnen biologisch onderhoud. De voedingszouten die je aan het water toevoegt, komen namelijk ook in natuurlijk hard water voor.  Met het aan de vijver toevoegen ervan, boots je de natuur dus na. Bekijk via de link geschikte biologische producten om de waterhardheid te verhogen.

Mineral Clay
Mineral Clay: prima product om op biologische wijze de waterhardheid van de vijver te verhogen en de groei van zuurstofplanten te verbeteren.

Gebrek aan bacteriën in de vijver

Bacteriën en andere micro-organismen in de vijver produceren koolzuur (CO2). Dit koolzuur vormt, net als de voedingszouten, een belangrijke voedingsbron voor de zuurstofplanten in de vijver. Wanneer je vijver een te kleine bacteriekolonie heeft, levert dit een gebrek aan koolzuur op. Het gevolg daarvan is een stagnerende groei van de zuurstofplanten. Je kunt de bacteriegroei in de vijver controleren, door op een zonnige dag tweemaal de pH-waarde van het vijverwater op te meten. Dit doe je één keer ’s ochtends vroeg en één keer eind van de middag. De pH-waarde op het eind van de dag moet duidelijk hoger zijn dan de meting uit de ochtenduren. Wanneer dit niet het geval is, heeft de vijver een gebrek aan bacteriën.

Je kunt de groei van bacteriën in je vijver op verschillende natuurlijke manieren stimuleren:

Bodemsubstraat aanbrengen
Bacteriën groeien goed in poreus bodemsubstraat. De lavasteentjes van het substraat zorgen namelijk voor veel oppervlakte, waaraan de bacteriën zich kunnen hechten.

Biologisch filter bij de vijver plaatsen
Ook een biologisch filter biedt extra ruimte voor bacteriën. Zo’n filter is gevuld met poreus filtermateriaal, waarin makkelijk een volwaardige bacteriekolonie kan groeien. Je leest er meer over in het artikel over biologische filters.

Bacteriën enten
Met een bacterie-enting voeg je direct bacteriën aan je vijver toe. Het gaat hierbij om bacteriestammen, die van nature in een heldere, gezonde vijver voorkomen. Een bacterie-enting past daarom prima in biologisch onderhoud van de vijver. Je kunt bacteriën toevoegen als de groei van de zuurstofplanten in de vijver verslechtert, maar door elk jaar bij de start van het vijverseizoen bacteriën toe te voegen aan de vijver, blijf je problemen voor. Een middel om bacteriën te enten vind je via de link.

Biologisch onderhoud vijver: draadalgen tegengaan

Draadalgen kun je zien als onkruid van de vijver. De draadvormige algen groeien aan alle oppervlakten en ook vaak tussen de zuurstofplanten. In eerste instantie kun je proberen om de algen met de hand te verwijderen, maar soms is de groei van de algen daarvoor te sterk. In dat geval kun je de groei van de algen met gebruik van biologische middelen binnen de perken houden.

Groei van draadalgen ontstaat, wanneer het vijverwater teveel fosfaten en nitraten bevat. Deze stoffen komen in het vijverwater, doordat organisch afval in de vijver vergaat. Het water wordt hierdoor te voedselrijk. Draadalgen kunnen in dit voedselrijke water snel groeien.

Gebruik van een bestrijdingsmiddel tegen draadalgen past uiteraard niet binnen biologisch onderhoud van de vijver. Je kunt de vijver echter wel behandelen met een fosfaatbinder. Hiermee verlaag je met een natuurlijk product het fosfaatgehalte van het vijverwater, waardoor de groei van de algen geremd wordt. Op deze manier kun je dus op een meer natuurlijke wijze de groei van draadalgen in de vijver tegengaan.

Combineer een behandeling met een fosfaatbinder altijd met het gelijktijdig verhogen van de waterhardheid. Dit geeft de groei van zuurstofplanten namelijk een oppepper. Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Wanneer de zuurstofplanten beter groeien, zal de groei van draadalgen vanzelf minder worden.

Een geschikt biologisch product tegen draadalgen dat een fosfaatbinder en hardheidsverbeteraar combineert, vind je via de link.

Draadalgen biologisch bestrijden vijver
Draadalg-in-één Biologisch: draadalgen op natuurlijke wijze tegengaan en waterhardheid verhogen.

Groene vijver (zweefalgen) tegengaan

Wanneer je vijver groen en troebel wordt, betekent dit dat er zweefalgen in groeien. Dit zijn eencellige algen die zich zeer snel vermenigvuldigen, vooral bij warm weer. Net als bij draadalgen het geval is, is ook hier te voedselrijk en te zacht water de achterliggende oorzaak.

Het lastige is, dat er tegen zweefalgen geen goedwerkend volledig biologisch middel op de markt is. Het meest gebruikte middel tegen een groene vijver werkt op basis van coagulatie. Hierbij voeg je een middel aan het vijverwater toe, dat de zweefalgen laat samenklonteren. Hierdoor sterven ze af en wordt het vijverwater weer helder. Een coagulant is wettelijk gezien geen bestrijdingsmiddel en het wordt zelfs toegepast in de zuivering van leidingwater, maar het is natuurlijk ook geen stof die van nature in oppervlaktewater voorkomt. Of het binnen biologisch onderhoud van de vijver past, is daarom twijfelachtig.

Een andere manier om een groene vijver helder te maken, is het gebruik van een UV-filter. In zo’n filter wordt het vijverwater, met daarin de zweefalgen, langs een speciale lamp geleid, die met UV-straling de algen doodt. Vanuit het oogpunt van biologisch onderhoud is het voordeel van deze methode, dat je geen onnatuurlijke stoffen in het vijverwater aanbrengt.

Binnen biologisch onderhoud van je vijver is de beste manier om groen water tegen te gaan echter preventie. Je kunt een groene vijver voorkomen door te zorgen voor voldoende zuurstofplanten, een goede bacteriekolonie, hard vijverwater en niet al te veel vissen. Ook het met een net uit de vijver houden van herfstbladeren in het najaar zorgt ervoor, dat het water niet te voedselrijk wordt. Het biologisch evenwicht dat bij deze vijverinrichting ontstaat, voorkomt dat je vijver veel last zal krijgen van zweefalgen.

Verder lezen

Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt: