Vijvervissen

Vijvervissen

Vijvervissen maken in de meeste vijvers een vast onderdeel uit van de inrichting. Ze maken een vijver levendig en zijn daardoor simpelweg leuk om naar te kijken. In dit artikel bespreken we daarom, hoe je het best vissen voor je vijver kunt uitkiezen en wat de rol van vissen is in het biologisch evenwicht.

Koivijvers en plantenvijvers
Er is een duidelijk onderscheid tussen vijvers waarin koikarpers zwemmen en een plantenvijver waarin een aantal kleinere vissen zitten. Bij koikarpers ligt de nadruk op het houden van vissen. Bij een plantenvijver probeer je echter een situatie te bereiken, waarbij de plantengroei en aanwezigheid van de vissen in evenwicht zijn. In dit artikel bepreken we het houden van vissen in een tuinvijver.

Vijvervissen

Rol vijvervissen in biologisch evenwicht

De rol van vijvervissen in het biologisch evenwicht is beperkt. Het is namelijk goed mogelijk om een gezonde vijver zonder vissen te hebben. Sterker, het houden van vissen maakt het zelfs lastiger om een goed biologisch evenwicht te bereiken. Vissen produceren afval, wat door de bacteriën in de vijver zal moeten worden opgeruimd. Het vijverwater kan daardoor te voedselrijk worden, wat de kans op groei van algen vergroot. Toch is het, wanneer je de juiste vissen kiest en de aantallen beperkt houdt, goed mogelijk om probleemloos vijvervissen te houden. Voordeel van enkele vissen in de vijver is bovendien dat deze muggenlarven eten en zo dus een muggenplaag voorkomen.

Hoeveelheid vijvervissen

Vijvervissen zorgen voor een druk op het biologisch evenwicht. Daarom moet je goed weten, hoeveel vissen je kunt houden zonder problemen te krijgen als groei van algen of teruglopende plantengroei. Sommige vissoorten zijn meer belastend voor het vijvermilieu dan andere. Over het algemeen geldt, dat vissen die hun eten aan de oppervlakte zoeken beter zijn voor de vijver dan vissen die in de bodem woelen op zoek naar voedsel. Bijkomend voordeel is, dat je zogenaamde oppervlakte-azers beter zult zien in de vijver omdat ze hoger in het water zwemmen.

Bij het vaststellen wat een goede hoeveelheid vissen is, wordt meestal gekeken naar de totale vislengte. Daarmee bedoelen we de lengte die je zou krijgen, als je alle vissen in de vijver achter elkaar zou leggen. Wanneer je je vijver gaat inrichten moet je er natuurlijk wel rekening mee houden, dat de vissen nog zullen groeien en vaak jonkies zullen krijgen.

Per kubieke meter vijverwater (duizend liter) kun je ongeveer twintig centimeter vislengte in de vijver houden. Bij deze hoeveelheid zul je waarschijnlijk geen problemen krijgen met het biologisch evenwicht.

Geschikte soorten vijvervissen

Zoals gezegd, zijn niet alles vissoorten even geschikt voor de tuinvijver. Hieronder noemen we drie soorten die je juist wel goed kunt houden.

Goudwinde (Leuciscus idus melanotus)

Goudwindes zijn erg geschikte vijvervissen. Het zijn oppervlakte-azers die bijna de hele dag in beweging zijn en zo voor veel leven in je vijver zorgen. De voortplanting in de vijver is meestal beperkt. Wanneer je goudwindes in je vijver zet, moet je er echter wel rekening mee houden dat deze vissen flink groeien en groot kunnen worden, tot wel een halve meter.

Goudelrits (Pimephales promelas)

Goudelritsen worden ook wel Mona Lisa’s genoemd. Deze visjes lijken in hun gedrag erg op goudwindes, maar blijven klein. Wel planten ze zich sneller voort. Doordat de visjes zo klein blijven, vormen ze in combinaties met enkele goudwindes een leuk contrast in de vijver.

Komeetstaart (Sarasa)

Komeetstaarten zijn mooi rood-wit gekleurde vissen met een grote staart. Net als goudwindes zijn het levendige vissen, die hun eten bovenin de vijver zoeken. Komeetstaarten planten zich niet snel voort en groeien langzaam. Al deze eigenschappen maken het tot een prima vijvervis.

Minder geschikte soorten vijvervissen

Soorten die je beter niet in de vijver kunt zetten, bestaan natuurlijk ook. De belangrijkste drie soorten noemen we hieronder.

Goudvis (Carassius auratus auratus)

Goudvissen hebben als grootste nadeel dat ze voor enorm veel nakomelingen kunnen zorgen. Hierdoor heb je al snel te veel vissen in je vijver, wat tot allerhande problemen kan leiden. Hoewel ze goedkoop zijn en er mooi uitzien, is de goudvis dus geen aanrader.

Sluierstaart (Carassius auratus)

Sluierstaarten hebben een nog grotere staart dan komeetstaarten. Het probleem bij deze vissen is echter dat ze over het algemeen niet winterhard zijn. Ze zijn daarom niet geschikt om in de vijver te houden.

Natuurvissen (voorn, zeelt, brasem)

Natuurvissen hebben een goede schutkleur. Dit maakt ze in een vijver bijna onzichtbaar. Om deze reden kun je ze beter niet in je vijver houden. Uitzondering op deze regel vormt de stekelbaars (Gasterosteus aculeatus). Dit is een kleinblijvende vissoort, waarvan het mannetje in de paaitijd felle kleuren krijgt.

Driedoornige stekelbaars vijver
Driedoornige stekelbaars (mannetje) in de paaitijd.

Verder lezen

Lees ook onze andere artikelen in het onderdeel vijverinrichting: