Draadalgen vijver

Draadalgen vijver bestrijden

In bijna alle vijvers groeien wel eens draadalgen. Draadalgen zijn lange, sliertvormige algen die lichtgroene draden vormen. Ze groeien makkelijk aan de vijverwand, maar ook tussen de planten. Draadalgen maken de vijver bepaald niet mooier en zijn bovendien schadelijk voor het biologisch evenwicht. Dit geldt vooral, als de groei ervan de plantengroei dreigt te verstikken. In dit artikel in de reeks vijverproblemen kijken we daarom, hoe je draadalgen in de vijver kunt bestrijden. We bespreken hierbij achtereenvolgens:

  • Wat zijn draadalgen?
  • Hoe komt draadalg in de vijver?
  • Wat is het gevolg van draadalg voor het biologisch evenwicht?
  • Wat zijn de oorzaken van groei van draadalgen?
  • Draadalgen vijver bestrijden.
Draadalgen vijver
Forse groei van draadalgen in de vijver.

Wat zijn draadalgen?

Draadalg of draadwieren zijn eigenlijk geen echte algen. Je kunt ze het best beschouwen als hele eenvoudige waterplanten, die maar heel weinig eisen stellen aan hun omgeving. Hierdoor kunnen draadalgen snel groeien en in korte tijd een vijver helemaal overwoekeren. Dit is ook meteen het vervelende ervan. Een klein beetje groei van draadalgen in de vijver is niet erg, maar het probleem kan in korte tijd snel erger worden.

Draadalg kent verschillende groeifases. Aanvankelijk vormt de alg een slijmerige dot, maar het meest bekend zijn de lange, groene draden die overal aan en tussen gaan zitten. Hoewel draadalgen lijken te zweven in de vijver, is het iets compleets anders dan zweefalg. Zweefalgen maken het water ondoorzichtig en groen, draadalgen niet. Meestal is het vijverwater bij groei van draadalgen helder. Een ander onderscheid is, dat je draadalgen kunt vastpakken en uit de vijver kunt trekken. Zweefalg is een eencellige algensoort en daarom kan dat bij deze soort niet. Zo kun je dus draadalg van zweefalg onderscheiden.

Hoe komen draadalgen in de vijver?

Vaak wordt gedacht dat draadalg in de vijver terecht komt, doordat in geplaatste waterplanten nog wat sliertjes draadalg zaten. Hoewel dit op zich wel mogelijk is, vindt de verspreiding van draadalgen vooral plaats door de lucht. Draadalg plant zich namelijk voort via sporen. Wanneer in bijvoorbeeld een sloot of ven draadalgen droogvallen, zal de wind piepkleine stukjes van deze alg meevoeren. Deze sporen kunnen in je vijver waaien en daar uitgroeien tot een draadalgenplaag. Je vijver volledig vrij houden van draadalg is daarom ook niet mogelijk.

Draadalgen en biologisch evenwicht

Een klein beetje groei van draadalgen in de vijver kan geen kwaad voor het biologisch evenwicht. Vergelijk het maar met de groei van wat onkruid in de tuin. Bij beperkte groei kun je de draadalgen een paar keer per jaar met de hand weghalen. Er ontstaat pas een probleem voor het biologisch evenwicht, als de draadalgen in de vijver de waterplanten gaan overwoekeren. Wanneer dat gebeurt, gaat de groei van de planten teruglopen. De planten zijn dan niet meer in staat, alle voedingsstoffen uit het vijverwater op te nemen. Het gevolg hiervan is nog meer algengroei. Groei van draadalgen versterkt zichzelf dus.

Oorzaak draadalg in de vijver

Niet alle vijvers krijgen last van overmatige groei van draadalgen. Een aantal zaken bepaalt namelijk, of de alg wel of geen kans krijgt om te gaan groeien. Hieronder bekijken we, wat het risico op groei van draadalg in de vijver vergroot.

Voedselrijk water

Vijverwater bevat voedingsstoffen voor de zuurstofplanten. Deze voedingsstoffen bestaan vooral uit stikstofverbindingen en fosfaat. Zolang de zuurstofplanten al deze voedingsstoffen opnemen tijdens hun groei, functioneert het biologisch evenwicht en zal de groei van draadalgen dus beperkt blijven. Wanneer de zuurstofplanten echter niet meer alle voedingsstoffen uit het water opnemen, zal de vijver last krijgen van groei van draadalgen. De algen profiteren simpel gezegd van deze resterende voedingsstoffen. In de onderstaande situaties is het water van een vijver meestal te voedselrijk:

Te weinig zuurstofplanten
Wanneer er te weinig zuurstofplanten in de vijver groeien, kunnen deze niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Er blijven dan fosfaten en andere voedingsstoffen in het water achter. Dit zorgt voor groei van draadalgen.

Te veel vissen
Vissenpoep maakt het vijverwater voedselrijk. Wanneer de hoeveelheid vissen te groot is in verhouding tot de hoeveelheid zuurstofplanten, zal dit leiden tot groei van draadalgen.

Modderlaag op vijverbodem
Een modderlaag op de vijverbodem bestaat uit organisch afval. Organisch afval in de vijver maakt het water voedselrijker en zorgt voor alggroei.

Te lage waterhardheid
Zuurstofplanten kunnen alleen de voedingsstoffen uit de vijver opnemen, als de waterhardheid voldoende hoog is. Een te lage waterhardheid leidt daardoor tot te voedselrijk water en daarmee groei van draadalgen.

Draadalgen vijver bestrijden

Door je vijver op de juiste manier in te richten, kun je de groei van draadalgen beperken. Denk hierbij aan voldoende zuurstofplanten, niet te veel vissen, voldoende bacteriën en de juiste waterhardheid. Wanneer er in de vijver echter al flink wat draadalg groeit, is het zaak dit aan te pakken. Draadalg in de vijver kun je met de volgende stappen bestrijden:

  1. Aanwezige draadalgen verwijderen;
  2. Vijverwater minder voedselrijk maken met een fosfaatbinder;
  3. Waterhardheid verhogen.

1. Aanwezige draadalgen verwijderen

Haal eerst zoveel mogelijk draadalgen met de hand of een borstel weg uit de vijver. Draadalg plant zich heel makkelijk en snel voort. Hoe minder draadalgen aanwezig zijn bij het begin van de behandeling, des te beter het uiteindelijke resultaat zal zijn.

2. Vijverwater minder voedselrijk maken met een fosfaatbinder

Een belangrijke voedingsbron voor draadalgen zijn de fosfaten in het vijverwater. Deze kun je voor een groot deel wegnemen, door de vijver te behandelen met een fosfaatbinder. Hierdoor maak je het vijverwater minder voedselrijk, wat zorgt voor een afname van de groei van draadalgen.

3. Waterhardheid verhogen

Een hoge waterhardheid zorgt er voor, dat de zuurstofplanten in de vijver effectiever de voedingsstoffen uit het water kunnen opnemen. Dit zorgt voor minder voedselrijk water en dus minder groei van draadalgen.

Een goed product met daarin een fosfaatbinder en een middel om de waterhardheid te verhogen, is Draadalg-in-één Classic van Vijverhulp. Hiermee bestrijd je de draadalgen in je vijver zoals hierboven wordt beschreven, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Draadalgen bestrijden vijver
Product op basis van fosfaatbinder en waterhardheidsverbeteraar. Hiermee bestrijd je groei van draadalgen in je vijver.

Verder lezen

Bekijk ook andere artikelen over het oplossen van problemen met je vijver: