Onderhoud van de vijver in de zomer
Tijdens de zomermaanden groeit en bloeit de vijver op volle toeren. Alle biologische processen spelen zich, door de hoge watertemperatuur en zonneschijn, in de hoogste versnelling af. Dit zorgt dat de vijver er mooi uitziet, maar er liggen ook meer problemen op de loer. In dit artikel bekijken we, hoe onderhoud van de vijver in de zomer er uitziet. We kijken hierbij naar onderhoud van het vijverwater, de vijverplanten, pomp en filter en de vijvervissen. Ook problemen zoals algengroei en slechte groei van zuurstofplanten komen aan bod. Omdat het onderhoud aan de vijver in de maanden juni, juli en augustus onderling weinig verschilt, bespreken we de werkzaamheden voor deze drie maanden in één keer.

Onderhoud vijver juni-juli-augustus
Vijverwater
Gezond vijverwater vormt altijd de basis voor een heldere vijver met een goede plantengroei. Dit geldt zeker in de zomermaanden, wanneer de plantengroei zijn piek bereikt. Controleer daarom ook in de zomer regelmatig de waterkwaliteit. Hierbij meet je de waterhardheid (GH- en KH-waarde) en de zuurgraad (pH-waarde) van de vijver. Verhoog de waterhardheid als deze minder dan zeven punten bedraagt.
Vijverplanten
Zuurstofplanten
Snoei de zuurstofplanten regelmatig terug tot 15 centimeter onder de wateroppervlakte. Hierdoor blijft de plant nieuwe scheuten vormen, waarbij voedingsstoffen uit het water worden opgenomen. Controleer of de planten goed groeien en niet verslijmen.
Waterlelies
Verwijder dode bladeren en uitgebloeide bloemen. Ook bladeren die zijn aangevreten door slakken of insectenlarven, kun je het best wegknippen. Beoordeel of de plant geen kroon gaat vormen, waarbij de bladeren de hoogte gaan ingroeien. Als dit wel zo is, kun je de wortels van de plant het volgend voorjaar inkorten.
Moerasplanten
Haal uitgebloeide plantdelen en dode of beschadigde bladeren af en toe weg. Snoei de planten, wanneer deze te groot worden.
Pomp en filter
Controleer regelmatig, dat de vijverpomp niet verstopt is. Maak deze af en toe schoon door het filtermateriaal in de pomp te reinigen. Wanneer de vijver een biologisch filter heeft, controleer dan dat dit nog voldoende goed doorloopt en niet verstopt dreigt te raken. Spoel zo nodig een deel van het filtermateriaal schoon. Bij een UV-filter kun je controleren of de lamp het nog doet.
Vijvervissen
De vissen in de vijver kun je tijdens de zomermaanden dagelijks voeren. Wanneer je door vakantie de voeding een tijdje overslaat, is dit echter niet erg. Tijdens de zomermaanden zitten er in de vijver namelijk zeer veel larven, die ook een prima maaltijd voor de vissen vormen.
Blijf verder alert op zieke vissen of vissen met parasieten. Zet een zieke vis altijd in een aparte bak en overweeg medicatie toe te dienen, passend bij de kwaal.

Vijverproblemen in de zomermaanden
Doordat tijdens de zomermaanden de biologische processen in de vijver snel verlopen, kunnen ook vijverproblemen snel ontstaan. We kijken daarom naar de meest voorkomende problemen tijdens de zomermaanden.
Groei van draadalgen
Draadalgen kunnen groeien, wanneer de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Probeer de draadalgen altijd eerst zo veel als mogelijk met de hand te verwijderen. Beperkte groei van draadalgen is niet erg en komt in bijna alle vijvers voor. Wanneer de groei ervan echter explosief toeneemt en de draadalgen de zuurstofplanten gaan overwoekeren, kun je het best een anti-draadalgmiddel gebruiken. In het artikel bestrijden van draadalgen lees je, hoe je dit het best aanpakt.
Groen water (zweefalgen)
Groen water in de vijver is een typische zomerkwaal. Het groene water in de vijver wordt namelijk veroorzaakt door eencellige zweefalgen, die het snelst groeien in relatief warm water. Groen water is een vervelend vijverprobleem, dat je altijd snel moet oplossen. Door de groei van zweefalgen gaat de groei van de zuurstofplanten namelijk teruglopen. Uiteindelijk zullen de zuurstofplanten zelfs afsterven in een vijver met groen water. In het artikel over het helder maken van een groene vijver lees je, hoe ze zweefalgen in de vijver tegengaat.
Slechte groei van zuurstofplanten
Slechte groei van zuurstofplanten kan ook in het voorjaar optreden, maar in de zomermaanden is het extra vervelend. Wanneer de zuurstofplanten niet goed groeien, zal het vijverwater namelijk extra snel te voedselrijk worden. Dit zorgt vervolgens weer voor de groei van draadalgen en zweefalgen. Slechte groei van zuurstofplanten is dan ook vaak een voorbode van andere problemen in de vijver. Vaak is een te lage waterhardheid de oorzaak van de groeiproblemen. In het artikel over het verbeteren van slechte groei zuurstofplanten lees je wat je kunt doen, om de zuurstofplanten in de vijver beter te laten groeien.
Verder lezen
Lees naast dit artikel over het onderhoud van je vijver in de zomer ook de andere artikelen over onderhoud van de vijver:
- Onderhoud vijver in de zomer in één oogopslag
- Onderhoud vijverplanten
- Onderhoudskalender
- Biologisch onderhoud vijver
- Onderhoud zwemvijver
- Waterwaarden nader bekeken