Voorbeeld van een vijverontwerp

Voorbeeld van een vijverontwerp

In dit artikel vind je een volledig uitgewerkt voorbeeld van een vijverontwerp. Het bestaat uit een plattegrond van de tuin met daarin de nieuwe vijver getekend. Ook is het dwarsprofiel weergegeven, waarmee je inzicht krijgt in de diepte van de vijver. Tot slot vind je het beplantingsplan terug, waarop staat aangegeven hoe de vijver zal worden aangeplant. De vijver in dit voorbeeld heeft een opstaande gemetselde rand van dertig centimeter hoog. Hiermee breng je reliëf aan in de tuin. Ook wordt de hoeveelheid grond die je uit hoeft te graven, er minder door. De vijver in dit voorbeeld heeft een inhoud van ongeveer 11.000 liter.

Voorbeeld vijverontwerp: plattegrond van de tuin

Het eerste onderdeel van dit vijverontwerp bestaat uit een plattegrond van de tuin, waarin de nieuwe vijver is ingetekend. In dit voorbeeld is ervoor gekozen, om de vijver direct achter het terras te plaatsen. Hierdoor is deze altijd goed zichtbaar als je in de tuin zit, wat de belevingswaarde vergroot.

Voorbeeld van een vijverontwerp: plattegrond
Plattegrond van de tuin met daarin de nieuwe vijver. De plaats van de vijver ten opzichte van het terras, huis en de rest van de tuin wordt hierdoor duidelijk.

Dwarsprofiel van de vijver

Het tweede onderdeel van dit voorbeeld van een vijverontwerp is het dwarsprofiel. Dit laat zien, welke diepteniveaus er in de vijver komen. Verschillende dieptes zijn namelijk nodig, om alle soorten vijverplanten op de juiste diepte te kunnen plaatsen. Ook stelt een diep deel in de vijver de vissen in staat om te kunnen overwinteren.

Voorbeeld van een vijverontwerp: dwarsprofiel
Ook het dwarsprofiel maakt deel uit van het vijverontwerp. Hierop zie je namelijk, hoe de verschillende dieptes van de vijver gekozen zijn. De letters A-B en C-D komen overeen met de plattegrond van de tuin en vijver.

Beplantingsplan vijver

In het beplantingsplan zie je, waar in de vijver welke planten komen. Hiermee kun je controleren, of er voldoende ruimte is voor zuurstofplanten, moerasplanten en een waterlelie.

Voorbeeld van een vijverontwerp: beplantingsplan
Een beplantingsplan maakt ook deel uit van het vijverontwerp.

Voorbeeld vijverontwerp: verder lezen

Bekijk ook de andere artikelen in het onderdeel nieuwe vijver. Deze helpen je namelijk op weg om een mooie vijver in je tuin te krijgen.