Onderhoud vijverwater in één oogopslag
In dit korte artikel onderhoud vijverwater in één oogopslag lees je in het kort, waar je op moet letten bij het onderhoud van je vijverwater. Lees ook het volledige artikel onderhoud vijverwater.
Waterkwaliteit meten
- De belangrijkste waterwaarden zijn de GH-waarde en de KH-waarde. Deze vormen samen de waterhardheid van het vijverwater.
- Meet de GH- en KH-waarde met behulp van een druppeltestset.
GH-waarde
- De GH-waarde is de totale waterhardheid en laat zien, hoeveel minerale stoffen er in het vijverwater zijn opgelost.
- Minerale stoffen vormen voedingszouten voor de zuurstofplanten en zijn daarom onmisbaar voor hun groei.
- Minerale stoffen dragen ook bij aan een effectief transport van koolzuur in het vijverwater.
- De GH-waarde van het vijverwater moet minstens zeven bedragen voor een goede groei van zuurstofplanten.
KH-waarde
- De KH-waarde staat voor karbonaathardheid.
- Een karbonaat of koolzuurzout is een verbinding van een koolzuurmolecuul met een minerale stof.
- Zuurstofplanten hebben koolzuur nodig voor hun groei. Een hoge KH-waarde betekent dat er veel koolzuur aanwezig is in het vijverwater.
- De KH-waarde moet minstens zeven bedragen voor een goede groei van zuurstofplanten.
Waterhardheid verhogen
- De waterhardheid (GH-waarde en de KH-waarde) dalen voortdurend door regen die in de vijver valt en doordat zuurstofplanten voedingszouten uit het water opnemen bij hun groei.
- Je kunt de waterhardheid verhogen met langwerkende en kortwerkende producten.
- Langwerkende producten gebruik je enkele keren per jaar. Zo zorg je, dat de waterhardheid het hele jaar door op een goed niveau voor plantengroei blijft. Langwerkende producten hebben een aanlooptijd van enkele weken.
- Kortwerkende producten gebruik je als de waterhardheid toch te laag is geworden, aan het begin van het groeiseizoen of als je nieuwe zuurstofplanten in de vijver hebt gezet.
pH-waarde vijverwater
- De pH-waarde geeft aan, hoe zuur het vijverwater is. Hoe lager de pH-waarde, des te meer zuren er in het vijverwater zijn opgelost. In de praktijk gebruik je de pH-waarde om de hoeveelheid vrij koolzuur in de vijver te bepalen. Vrij koolzuur vormt, samen met de koolzuurzouten, de koolzuurbron voor de groei van de zuurstofplanten.
- Wanneer het biologisch evenwicht in de vijver goed functioneert, is de pH-waarde op een zonnige dag ’s ochtends hoger dan ’s avonds.
- De pH-waarde van het vijverwater wijzigen met een speciaal middel is niet zinvol. De werkzame stof in pH-verlagende middelen is citroenzuur of wijnsteenzuur. De pH-waarde daalt hierdoor, maar de hoeveelheid koolzuur in het vijverwater verandert niet.
Bijvullen van de vijver
- In het voorjaar en de zomer kan het waterpeil in de vijver door verdamping dalen. Je moet de vijver dan af en toe bijvullen.
- Gebruik bij voorkeur leidingwater voor het bijvullen van de vijver. Grondwater bevat vaak sporen van nitraat en fosfaat, wat tot groei van algen kan leiden. Regenwater is te zacht voor een goede groei van zuurstofplanten.
Verder lezen